Bijna traditioneel zijn de zomermaanden het moment dat providers hun tarieven aanpassen. Helaas voor de consument zijn dit vrijwel altijd prijsverhogingen in plaats van dat er lagere prijzen doorgevoerd worden. Omdat dit een trend is die zo’n beetje alle providers in deze periode betreft, zit er vaak vrij weinig op dan meer betalen. Gelukkig hoeft dit niet zonder slag of stoot, want het kan lonen om verschillende aanbiedingen en mogelijkheden naast elkaar te leggen.

Naast de prijsverhogingen worden namelijk ook de samenstellingen van de pakketten herzien. Om niet alleen maar meer te vragen, wordt er in bepaalde gevallen ook het aanbod aangepast. Bijvoorbeeld een hogere downloadsnelheid in de pakketten, of een uitgebreider zenderpakket.

KPN verhoogt haar tarieven met gemiddeld zo’n 2,50 Euro per maand, maar verhoogt tegelijkertijd ook de downloadsnelheden:

  • Internet: was 40 Mbit/s download en 4 Mbit/s upload wordt 50 Mbit/s download en 5 Mbit/s upload
  • Internet en TV Basis: was 40 Mbit/s download en 4 Mbit/s upload wordt 50 Mbit/s download en 5 Mbit/s upload
  • Internet en TV: was 80 Mbit/s download en 8 Mbit/s upload wordt 100 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload
  • Internet en TV 4K: 100 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload wordt 150 Mbit/s download en 15 Mbit/s upload

Ziggo verhoogt haar tarieven voor de belangrijkste pakketten met 2 Euro per maand. Dit betreft pakketten met internet en televisie.  Daarbij stijgt ook het tarief voor telefonie met 1 cent per minuut. Ziggo draagt aan dat de hogere tarieven nodig zijn in verband met toegenomen investeringen in het netwerk.

Telfort heeft voor nieuwe klanten een prijswijziging doorgevoerd die tussen de 2,50 en 5 Euro per maand ligt. Daar staat tegenover dat zij momenteel een interessante aanbieding hebben, waarbij het Alles-in-1 pakket de eerste 3 maanden voor slechts 30 Euro wordt aangeboden.

Online.nl heeft afgelopen maand de prijzen voor glasvezel fors verhoogd. Alle prijzen zijn met maar liefst 9,50 per maand verhoogd. Hier staat tegenover dat er momenteel geen aansluitkosten hoeven te worden betaald.

XS4ALL heeft ook haar tarieven verhoogd, met gemiddeld zo’n 2,50 per maand.

Tele2 heeft dit voorjaar reeds een prijswijziging doorgevoerd, met een gelijk aanbod. Behalve bij het instappakket, waarbij de internetsnelheid is verhoogd.

T-Mobile, Youfone en NLE hebben hun tarieven niet verhoogd.